Καμία μετακίνηση της Άγκυρας από τις πάγιες θέσεις της: Τι αναμένεται από τον Γκουτέρες




Του Πανίκου Παναγιώτου

Τίποτα καινούργιο δεν φαίνεται να προέκυψε για το Κυπριακό από τις έως τώρα διμερείς και τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αντίθετα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε καμία μετακίνηση της Άγκυρας από τις γνωστές πάγιες θέσεις της, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τού πρότεινε να εξετάσουν «νέες προσεγγίσεις» στο Κυπριακό.

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ως πιθανότερη εξέλιξη ο Γενικός Γραμματέας να εκδηλώσει την πρόθεσή του για συνέχιση των επαφών της ειδικής συμβούλου του, Τζέιν Χολ Λουτ, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο κ. Γκουτέρες θα καταθέσει την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι χωριστές συναντήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου ήταν προγραμματισμένη από την αρχή για τις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα), αλλά η συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί θα γινόταν το Σάββατο το πρωί. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή πλευρά, την αλλαγή στην ημέρα της συνάντησης ζήτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 7:40 το βράδυ.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία πληροφορία αν η αλλαγή σχετίζεται με τις πιθανές αποφάσεις του Γ.Γ. στο Κυπριακό ή οφείλεται σε τροποποίηση του προγράμματος των συναντήσεών του και των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη, η πτήση αναχώρησής του από τη Νέα Υόρκη θα είναι το Σάββατο το μεσημέρι (τοπική ώρα). Επομένως, σε περίπτωση που ο κ. Γκουτέρες αποφασίσει την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, θα μπορούσε να γίνει το Σάββατο το πρωί, πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρήσει από το Μανχάταν για το διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι, αν και θεωρείται απομακρυσμένο αυτό το ενδεχόμενο.

Την Πέμπτη, ο Γ.Γ. θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γ.Σ την Πέμπτη στις 9:30 το πρωί. Στη συνέχεια, θα γευματίσει με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Σώματος και εκτός από το Κυπριακό θα συζητηθεί και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Αναστασιάδης θα μιλήσει στην ετήσια εκδήλωση μετά δείπνου της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανισμών, όπου θα τιμηθούν ο Κύπριος Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ζήλων Σεβαστιανός και ο κυπριακής καταγωγής πρόεδρος  του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας (USC), δρ. Χάρης Παστίδης.

Φωτογραφίες με όλους και για όλα ανεβάζει ο Τσαβούσογλου από τον ΟΗΕ, στο twitter του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: